Deel deze pagina

Culture and climate

Voertaal: Engels  (Indien er uitsluitend Nederlandstalige deelnemers zijn, wordt de voertaal Nederlands.)

Over het thema: Het debat over klimaatverandering beperkt zich niet tot de exacte wetenschap. Het leidt ook tot politieke en morele kritiek op kapitalistische normen en de consumptiemaatschappij, vanwege de relatie tussen global warming en menselijk handelen. Maar deze politisering van het klimaatdebat is minder uniek dan we soms denken.

De hongersnood op Java

In dit thema gaan we in op deze complexe relatie tussen mens en klimaat, met de nadruk op processen van culturele aanpassing, verwerkingsstrategieën en politisering. Meteorologen zijn het erover eens dat natuurlijke klimaatvariatie en verandering iets is van alle tijden. Hoe reage(e)r(d)en beschavingen op natuurlijke klimaatvariaties en klimaatveranderingen? En in hoeverre worden samenlevingen mede vormgegeven door klimatologische omstandigheden? Een kritische analyse van het huidige klimaatdebat met behulp van typisch geesteswetenschappelijke vragen.

Docent: Dr. Alicia Schrikker. Studeerde Geschiedenis in Leiden. Deed in Indonesië onderzoek naar historische natuurrampen en in Sri Lanka naar kolonialisme en raakte zeer geïnteresseerd in de relatie tussen mens en natuur in het algemeen. Was nauw betrokken bij een Leids studieprogramma voor getalenteerde Aziatische historici. Werkt tegenwoordig als docent bij de Opleiding Geschiedenis.

Alicia Schrikker

FAQ

De meest gestelde vragen over Humanites Lab én hun antwoorden.

Aanmelden

Ben jij klaar voor Humanities Lab? Meld je dan nu aan!

Voorlichting

Kom naar de voorlichtingsbijeenkomst!

Neem contact met ons op

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt. Stuur ze op en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.