Deel deze pagina

Solo

Kies je voor Solo, dan trek jij je eigen plan!

Uitdagend programma

Als je kiest voor Solo dan kun je voor een groot deel (binnen de randvoorwaarden) zelf een uitdagend programma  samenstellen. Zoek je verdieping binnen je huidige studie, of wil je juist vakken uit een andere voor jou interessante opleiding volgen? Het kan allemaal met het Soloprogramma van het Humanities Lab! Er zijn veel manieren waarop je een solotraject kunt invullen.Voorop staat dat de door jou gekozen vakken een samenhangend geheel moeten vormen. 

Wat moet je weten?

Een Soloprogramma moet aan een aantal regels voldoen:

  • Een Soloprogramma bestaat uit ten minste 30 EC, waarvan je twee verplichte onderdelen doet van elk 5 EC. Deze zijn: 1) een Honours Class  (je kunt kiezen uit het volledige aanbod van de Honours Academy), 2) deelname aan een 'capstone project', waarmee alle Humanities Lab-studenten hun programma afsluiten.
  • Je maakt een individueel studieplan voor de overige 20 EC en legt dit voor aan de examencommissie van het Humanities Lab. Bij dit plan hoort een motivatie waarin je aangeeft waarom je juist deze vakken wilt volgen, bijvoorbeeld  om een interesse uit te diepen of met  het oog op je carrière. In je motivatie geef je ook aan wat de samenhang tussen de gekozen vakken is. Vervolgens geef je aan welke kennis en vaardigheden je aan het einde van je programma wil hebben opgedaan.


Wat zijn de mogelijkheden?

Je kunt je Soloprogramma op verschillende manieren invullen, (zie artikel 3.2 van de Nadere regels Humanities Lab voor alle details).

  • Je kunt reguliere bachelorvakken volgen van de Universiteit Leiden, of  van een andere Nederlandse of buitenlandse universiteit. Omdat je deze vakken volgt in het kader van een honours programma geldt wel een verzwarende eis. Als je de reguliere bachelorvakken in je Soloprogramma opneemt,  verwachten we van je dat je dat je voor deze vakken gezamenlijk een gemiddeld cijfer haalt van 8.0 of hoger, waarbij je voor elk vak minstens een 7.0 haalt.
  • Sommige opleidingen (op dit moment Taalwetenschap en Geschiedenis) hebben voor hun eigen studenten die zich graag verder willen verdiepen zelf een voorbeeldtraject samengesteld. Dit traject is al goedgekeurd door de examencommissie van het Humanities Lab. Omdat het bestaat uit reguliere bachelorvakken geldt dezelfde cijfereis als hierboven. Ben je student van een van deze opleidingen, dan kun je voor meer informatie contact opnemen met je eigen studiecoördinator.
  • Maximaal 15 ECTS van het Soloprogramma kun je invullen met een onderzoeksstage. Voor een stage in kader van Solo gelden een aantal aanvullende regels ten aanzien van het reguliere stage reglement voor bacheloropleidingen aan de Faculteit der Geesteswetenschappen.
  • Je kunt ook één of meer vakken uit een regulier masterprogramma volgen, voor in totaal maximaal 10 ECTS. Mastervakken zijn normaalgesproken niet toegankelijk voor bachelorstudenten. In je motivatiebrief moet je daarom duidelijk maken waarom deze mastervakken belangrijk zijn voor je Soloprogramma en waarom je denkt dat je voldoende voorkennis hebt om het vak met succes te kunnen afronden. Op basis daarvan geeft de docent van het vak een advies of je kunt deelnemen.
  • Je kunt natuurlijk ook vakken met een honourskarakter opnemen in je Solo Programma : Honours Classes, vakken van het Leiden University College en vakken van facultaire honourstrajecten (inclusief Expedition van het Humanities Lab).  Wel kan het zijn dat er voorwaarden gelden voor deelname aan deze vakken bijvoorbeeld beschikbaarheid van plaatsen of voorkennis.

Om je op weg te helpen hebben we een aantal voorbeelden op een rij gezet.

 

Voor vragen en advies

Met zo veel keuzevrijheid heb je misschien ook veel vragen. Daarvoor kun je terecht bij de studiecoördinatoren van het Humanities Lab. Zij weten alles over de verschillende mogelijkheden, zij kunnen je vragen beantwoorden en helpen je graag met de samenstelling van je Soloprogramma om het lekker uitdagend te maken.

Meer informatie over aanmelding en selectie vind je hier.


Begeleiding

Als je eenmaal je ideale programma hebt samengesteld kun je aan de slag! Omdat je een individueel traject volgt kunnen we ons voorstellen dat het fijn is af en toe te kunnen sparren met iemand. Elke Solostudent krijgt daarom een docentcoach toegewezen. Met hem of haar kun je bijvoorbeeld bespreken of het traject wat je bedacht had je oplevert wat je ervan had verwacht en waar je tegenaan loopt. De coach kan je helpen keuzes te maken en je doelen scherp te houden.

 

FAQ

De meest gestelde vragen over Humanites Lab én hun antwoorden.

Aanmelden

Ben jij klaar voor Humanities Lab? Meld je dan nu aan!

Voorlichting

Kom naar de voorlichtingsbijeenkomst!

Neem contact met ons op

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt. Stuur ze op en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.