Deel deze pagina

Voorbeelden

Er zijn talloze redenen om voor een Soloprogramma te kiezen en de mogelijkheden zijn eindeloos. Ter inspiratie volgen hier enkele voorbeelden. Vraag naar de uitgebreide mogelijkheden en de precieze voorwaarden voor de verschillende opties bij de studiecoördinator van het Humanities Lab.

Voorbeeld 1

Was je op de middelbare school goed in talen, maar heb je niet voor een talenstudie gekozen? Dan heb je nu de kans om je alsnog te verdiepen in bijvoorbeeld Frans, Duits of Latijn. Studeer je Geschiedenis en wil je je specialiseren in Rusland, vul dan je Soloprogramma in met vakken van Russische Studies. Zo verrijk je je hoofdstudie en kun je voor je eindwerkstuk gebruik maken van Russische bronnen.

Voorbeeld 2

Bèta-studenten die ook interesse hebben in vakken zoals Geschiedenis, Wijsbegeerte, of  Taalwetenschap kunnen voor een Soloprogramma in deze richting kiezen. Studeer je Psychologie, maar heb je ook een passie voor Film- en Literatuurwetenschap dan biedt het Humanities Lab de mogelijkheid om een mooi film-pakket samen te stellen. Studeer je Geneeskunde en wil je later een periode in Afrika werken, kijk dan eens naar het aanbod bij Afrikaanse talen en culturen.

Voorbeeld 3

Studeer je Kunstgeschiedenis en wil je meer weten over bijvoorbeeld de Gouden Eeuw, dan kun je vakken gaan volgen over deze periode bij andere opleidingen. Denk aan de Gouden Eeuw vanuit economisch, cultureel, sociaal en historisch oogpunt. Zo kun je een programma samenstellen dat geheel aansluit bij jouw wensen en talenten.

Voorbeeld 4

Je kunt je Soloprogramma natuurlijk ook gebruiken om je positie op de arbeidsmarkt te versterken. Als je een taal studeert en je ambieert een baan in het bedrijfsleven, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor vakken economie of journalistiek. Ook kun je in het kader van je soloprogramma een stage lopen. Deze moet wel een onderzoekskarakter hebben en plaatsvinden bij een organisatie waar (ook) wetenschappelijk onderzoek wordt verricht.

Voorbeeld 5

Je hebt ook de mogelijkheid om een bijzondere uitdaging aan te gaan door een bijdrage te leveren aan een lopend onderzoeksproject, in het kader van een onderzoeksstage. Dat vergt wel een goede voorbereiding. Je moet op de hoogte zijn waar een voor jou interessant project loopt. Deze optie is vooral aantrekkelijk voor studenten die later verder willen in het onderzoek en bijvoorbeeld  toegelaten willen worden tot een Research Master.

Voorbeeld 6

Een andere optie is een bepaalde Honours Class tot de kern van je programma maken. Je zou bijvoorbeeld een Honours Class kunnen combineren met een key module uit het Expeditionprogramma van het Humanities Lab. Zo kun je allerlei uitdagende combinaties maken. Denk aan het Expeditionvak Art and Literature in a technological world in combinatie met vakken Kunstgeschiedenis, of  het filosofisch gerichte Expeditionvak Why we rule the world and how aanvullen met vakken Wijsbegeerte.

Voorbeeld 7

Je kunt ook een mastervak tot het middelpunt van je programma maken. Dat mag voor maximaal 10 EC. Als je bijvoorbeeld het ideale mastervak over je favoriete Amerikaanse schrijver hebt gevonden, dan kun je dit combineren met bachelorvakken uit opleidingen als Geschiedenis, Engelse taal en cultuur of Film- en literatuurwetenschap. Deze vakken kun je goed gebruiken om het gekozen onderwerp in de juiste historische en literaire context te plaatsen. Op deze manier breng je jouw voorkennis voor het mastervak op niveau.Vraag naar de uitgebreide mogelijkheden bij de Honours College Coördinatoren van het Humanities Lab.

Voorbeeld 8

Staat er voor je hoofdstudie een verplicht buitenlandverblijf op het programma, dan kun je aan de buitenlandse universiteit waar je gaat studeren extra vakken volgen voor je Soloprogramma. Als je bijvoorbeeld naar Japan gaat, kijk dan eens naar vakken Japanse economie, of vakken op het gebied van kunst, religie, geschiedenis en filosofie. Of ga specifiek voor je Soloprogramma naar het buitenland. Veel universiteiten bieden interessante Summer Schools aan. Die kun je dan aanvullen met vakken in Leiden of bij een andere Nederlandse universiteit.

Voorbeeld 9

Studeer je Geschiedenis of Taalwetenschap? Dan kun je in het kader van het Soloprogramma ook een traject volgen binnen je opleiding. Dit traject is al goedgekeurd door de examencommissie. Je kunt natuurlijk ook als je je verder wilt verdiepen binnen deze studies je eigen keuzes maken, dan geldt wel dat je je programma vooraf voor goedkeuring voorlegt aan de examencommissie van het Humanities Lab.

Voor vragen en advies

Met zo veel individuele keuzevrijheid heb je misschien ook veel vragen. Daarvoor kun je terecht bij de Honours College Coördinatoren. Zij weten alles over de verschillende mogelijkheden, kunnen je vragen beantwoorden of je adviseren en helpen je graag met de samenstelling van je Soloprogramma om het lekker uitdagend te maken.
Meer informatie over aanmelding en selectie vind je hier.

FAQ

De meest gestelde vragen over Humanites Lab én hun antwoorden.

Aanmelden

Ben jij klaar voor Humanities Lab? Meld je dan nu aan!

Voorlichting

Kom naar de voorlichtingsbijeenkomst!

Neem contact met ons op

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt. Stuur ze op en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.