Deel deze pagina

Wat voor soort wetenschapper ben jij?

resultaat
Erasmus

je bent:

Erasmus

Laat jou maar praten. Je bent een erudiet spreker en een helder denker die op speelse wijze het wetenschappelijke én maatschappelijke debat beheerst. Als welbespraakt bestrijder van pietluttige regeltjes en de beknotting van de menselijke vrijheid houd jij de mensen een spiegel voor.

Desiderius Erasmus (Geert Geerts, 1466-1536) was een Nederlandse priester, augustijner kanunnik, theoloog, filosoof, schrijver en humanist. Werkte zich ondanks zijn onwettige geboorte omhoog als een van de grootste humanisten allertijden. Raadsheer van keizer Karel V. Erasmus onderhield een uitgebreide briefwisseling met vooraanstaande humanisten. In zijn Lof der Zotheid drijft hij welbespraakt de spot met de ernst waarmee alle mensen -ongeacht stand- hun eigen belangen najagen, en de kortzichtigheid waarmee zij klaar staan met hun oordeel over elkaar.

In een tijd van verkettering, vrijheidsbeperking en brandstapels pleitte Erasmus keer op keer voor tolerantie tussen de diverse opvattingen. Zijn pleidooien legden de basis voor de tolerantiegedachte van latere 16e-eeuwers zoals Willem van Oranje.

Benieuwd welke wetenschappers er nog meer zijn in de Humanities Lab Quiz?

Ga naar de nieuwe website

Lees meer over het Humanities Lab op de nieuwe website: humanitieslab.nl

Neem contact met ons op

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt. Stuur ze op en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.