Deel deze pagina

Wat voor soort wetenschapper ben jij?

resultaat
Galileo

je bent:

Galileo

Jij kijkt voorbij de waan van de dag, en krijgt nieuwe inzichten door te staren naar de sterren. Je standpunten zijn niet bij iedereen geliefd en toch deel je jouw waarnemingen. Op een dag zullen ze je gelijk geven. 

Galileo Galilei (1564-1642) was een Italiaans natuurkundige, astronoom, wiskundige en filosoof. Hij was hoogleraar in Pisa en Padua. Pionier van de telescoop en vader van de moderne astronomie. Op grond van de waarnemingen kwam Galilei tot de conclusie dat de Zon in het midden van ons zonnestelsel staat. Eerder dacht men, op grond van wat men zag en op grond van de geschriften van Plato, Aristoteles en later Ptolemaeus, dat de aarde in het middelpunt van het gehele universum stond, 

Na een aantal jaren kwam Galilei in conflict met de Kerk over zijn werk, hoewel hij zelf volhield dat zijn werk slechts een zuiver theoretische beschrijving inhield, en niet in conflict was met de godsdienst, die hijzelf ook aanhing. Hij meende juist te laten zien hoe doordacht het door God geschapene in elkaar zat.

Terwijl Galilei onder huisarrest stond, slaagde hij erin een belangrijk boek naar Nederland te laten smokkelen: Discorsi e Dimostrazioni Matematiche, intorno a due nuove scienze (Gesprekken en wiskundige bewijzen aangaande twee nieuwe wetenschappen). Het werd in 1637 in Leiden gepubliceerd.

Benieuwd welke wetenschappers er nog meer zijn in de Humanities Lab Quiz?

FAQ

De meest gestelde vragen over Humanites Lab én hun antwoorden.

Aanmelden

Ben jij klaar voor Humanities Lab? Meld je dan nu aan!

Voorlichting

Kom naar de voorlichtingsbijeenkomst!

Neem contact met ons op

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt. Stuur ze op en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.