Deel deze pagina

Wat voor soort wetenschapper ben jij?

resultaat
Noam Chomsky

je bent:

Noam Chomsky

Wars van conventies en grensverleggend. Je gaat uit van een universele systematische wetenschap waarbij de menselijke vermogens vooral aangeboren zijn. Je bent als interdisciplinaire wetenschapper ook zeker maatschappelijk betrokken. Politiek activistisch baan je je eigen pad door de wereld en de wetenschap. 

Avram Noam Chomsky (1928) is een Amerikaans taalkundige, filosoof, mediacriticus, politiek activist en anarchistisch denker. Chomsky was hoogleraar taalkunde aan het Massachusetts Institute of Technology. Als grondlegger van de generatieve taalkunde is hij de invloedrijkste taalwetenschapper van de 20e eeuw. 

In Chomsky's visie is taalkunde een natuurwetenschap: het is een onderdeel van de biologie, en heeft als doel te verklaren hoe het taalvermogen in de menselijke geest werkt, niet hoe het tot uiting komt. Chomsky's taalkunde is rationalistisch en cartesiaans; zijn theorieën gaan ervan uit dat het taalvermogen grotendeels is aangeboren, niet aangeleerd. Alle mensen delen de zogenaamde universele grammatica, die de overeenkomsten tussen verschillende talen verklaart.

Hij geldt als criticus van de mondialisering, de media en het neoliberalisme. Zijn analyses vinden veel belangstelling bij (radicaal-)links. Doordat hij zijn standpunten doorgaans op degelijk onderzoek baseert, wordt hij zowel door intellectuelen van links als van rechts gerespecteerd.

Benieuwd welke wetenschappers er nog meer zijn in de Humanities Lab Quiz?

FAQ

De meest gestelde vragen over Humanites Lab én hun antwoorden.

Aanmelden

Ben jij klaar voor Humanities Lab? Meld je dan nu aan!

Voorlichting

Kom naar de voorlichtingsbijeenkomst!

Neem contact met ons op

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt. Stuur ze op en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.